top of page
  • Фото автораСвітлана Сінєгіна

Впевнено крокуємо до успіху

Після холодного дощового тижня природа подарувала несподівано теплий осінній день. Саме 26 жовтня, під час канікул, ми гостинно запросили педагогів області на коучинг, який, сподіваємось, допоможе у розв`язанні складних питань організації науково-дослідницької та творчої діяльності учнів. Захід ми назвали «Сходини до успіху. Наукова та творча діяльність». Вдячні колегам, що знайшли час отримати цікаву інформацію наживо, а не в дистанційному форматі, до якого вже усі так звикли, що прагнуть розвивати науковий світогляд та творчі здібності дітей, вдячні нашим гостям: коучам, науковцям, нашим ліцейським вчителям, які готові ділитися своїми знаннями.Ви спитаєте, чи на часі проведення цього заходу? Так, повертаємось до життя. І саме з тих причин, чому ще рік тому це було недоречно, сьогодні треба робити. Саме тому, що війна – на часі, саме тому, що не знаємо, чи буде завтра – на часі, саме тому, що жити необхідно сьогодні – на часі. Ви спитаєте, чому ми готові ділитися авторськими наробками, які збирали роками, набиваючи собі гулі, обпікаючись на помилках?

Мабуть, тому, що хочеться, щоб на конкурсах панувала здорова конкуренція, тому, що підготовка учнів до конкурсів – це прекрасна можливість самореалізації, якої прагне конкурентноспроможний педагог, а ще тому, що на цьогорічному обласному конкурсі “КОЛІЯ”, який ми проводимо на базі нашого ліцею з 2008 року, ми побачили, наскільки знизився рівень науково-дослідницьких та творчих робіт у порівнянні з довоєнним часом. А ще тому, що, як би пафосно це не звучало, від нашої сьогоднішньої роботи залежить майбутнє держави, а вона у нас одна, тому треба вкладати знання, досвід, мудрість в дітей, що ще залишились в країні, та для цього необхідно, щоб знання й бажання працювати мали самі вчителі. Механічне застосування позитивного досвіду не дасть результатів. Педагог повинен бути підготовленим до впровадження досвіду науково-дослідницької, творчої діяльності у конкретних умовах. На коучингу ми показали, розказали, поділились, як робимо ми. Не претендуємо на досконалість, не помиляється лише той, хто нічого не робить. Та не зупиняємось у пошуку свого шляху до успіху.

Створюємо ситуацію успіху і для дітей, і для педагогів через збагачене освітнє середовище – а це сукупність умов, які максимально сприяють особистісному розвитку учнів у значущій для них діяльності.

Впевнені, що «найправильніший шлях до успіху – весь час пробувати ще один раз», як зазначав Томас Едісон.

bottom of page